dinsdag 5 mei 2009

Leve de republiek!

Laatst schreef ik onder de titel "Armageddon" een stukje over de rampzalige tijd waarin wij leven. Nu Koninginnedag weer. Nou ben ik niet bijzonder koningsgezind - waarom zou je steenrijk geboren worden en 'genetisch' meer zijn dan een ander? - maar wat er 30 april gebeurd is had nu ook weer niet gehoeven. Zeer wrang voor de nabestaanden van de slachtoffers en voor die van de dader niet te vergeten. Alleen laat de hypocrisie van de gemiddelde Nederlander, voor zover de gemiddelde Nederlander bestaat, zich weer in volle glorie aanschouwen. Ware de dader namelijk een allochtoon geweest, dan hadden dezelfde dag nog islamitische scholen en moskeeën in brand gestaan en had Geert Wilders op nu op 70 zetels gestaan in de peilingen. Nee dus, het was een autochtone Nederlander. Nu vindt men het zielig voor die man en vraagt men zich af wat hem bezielde en hoe hij tot zijn daad kwam. Ik vind het vooral erg voor zijn nabestaanden. Die durven zich niet meer te vertonen en snappen er niets van.
Ook dit keer ben ik wat langer weggeweest. Zeker weer veel gelezen, zult u denken? Inderdaad, vier boeken van Boudewijn Büch, nog eentje van Jan Siebelink en één van de Franse schrijver Frédéric Beigbeder. Een ex-reclameman die in zijn boek "€ 6,99" (of "€ 14,99" of "€ 18,99" of ...; het boek heeft meerdere titels al naar gelang het land van verschijning en de uitvoering van het boek: hardcover, paperback of pocket) hard afrekende met de reclamewereld waar hij uit voortkwam. Het kostte hem zijn baan, maar het boek werd een bestseller, net als zijn navolgende boeken, dus is hij er nu financieel beter aan toe dan vroeger. Ook weer veel boeken gekocht bij kringloopwinkels en op rommelmarkten, o.a. van Herman Brusselmans, Connie Palmen en A.F.Th. van der Heijden. Ik kom de zomer wel weer door.
Vandaag 5 mei. Tuurlijk blijven vieren. En niet van alles erbij halen - Afghanistan, Sebrenica, noem maar op - allemaal verschrikkelijk, maar het gaat om de Tweede Wereldoorlog. En ... elk jaar vrij. Vroeger was dat zo, nu nog slechts eens in de vijf jaar. Belachelijk. In Frankrijk is op 14 juli geen winkel en geen bank open. Daar herdenkt men al meer dan tweehonderd (!) jaar de Franse Revolutie die uiteindelijk leidde tot de republiek Frankrijk. Het einde van WOII is pas vierenzestig jaar geleden en leidt nu al niet meer elk jaar tot een vrije dag voor iedereen. Alleen de ambtenaartjes en de schoolgaande jeugd zijn elk jaar vrij. Daarentegen krijgen we wel altijd vrij met Pasen, Pinksteren en Hemelvaartsdag. Dagen waarvan het merendeel van de Nederlanders niet eens meer weet wat ze betekenen!

2 opmerkingen:

Greet zei

Ben het dit maal niet helemaal met je eens Rijk. Een republiek is ook niet alles. Van mij mag het Koningshuis blijven. Trouwens, Beatrix werkt nog steeds hard, terwijl een ander al 20 jaar in de vut zit. Het geeft nog een beetje sju aan het leven.
Inderdaad, er zit nu een zwart randje om de laatste Koninginnedag.
Maar heb toch bewondering voor de Koningin. Ze was erg van streek, is ook maar een mens en dan zonder Claus.
Maar ze ging toch de slachtoffers bezoeken, Ook Willem Alexander en Maxima. Was weer bij de 4 Mei viering en gisteravond bij het concert aan de Amstel. Helaas niet gezien, want kreeg onverwacht visite ook fijn natuurlijk. Misschien wordt het herhaald.
Wat betreft de 5 Meiviering om de 5 jaar. Zal te maken hebben met de kosten. Alle inwoners een vrije dag geven kost nog al wat en we moeten nu helemaal op de kleintjes letten.
Trouwens de meesten van ons hebben de bevrijding amper meegemaakt. Zo wel, zitten de meesten in een bejaardenhuis en hoeven zich niet druk te maken om een vrije dag.
De jonge mensen gaan met de kinderen naar de Efteling of een ander pretpark. 4 Mei houden ze geen 2 minuten stilte. Dus laat ze dan maar fijn werken die 5e Mei.

Anoniem zei

welke boeken van Buch heb je gelezen en wat vond je er van?

en wat is er aantrekkelijk aan Brusselmans boeken (ik heb er zelf nog nooit 1 gelezen) ?

Grt Leo