vrijdag 7 mei 2010

De SGP en de vrouwen

Vandaag was er op Radio 1 weer eens aandacht voor het vrouwenstandpunt van de SGP. ’s Ochtends werd Bart Jan Spruyt, voorzitter van de conservatieve Edmund Burke-stichting, geïnterviewd. Hij is tegen het vrouwenstandpunt van de SGP, maar heeft toch getekend op de site “Zij maakt het verschil”, de site die opkomt voor het SGP-standpunt. Hij vindt dat vrijheid in de keuzes die we maken, ook die vanuit religieus perspectief, moeten prevaleren boven het gelijkheidsbeginsel, artikel 1 van de Grondwet. Hetzelfde artikel waarop De Hoge Raad zich enkele weken geleden beriep om korte metten te maken met het SGP-ideaal.
’s Middags was er op dezelfde zender een gesprek met Kees van der Staaij, de nog verse leider van de SGP. Hij betoogde o.a. dat seksueel misbruik van kinderen niet voorbehouden is aan personen binnen de Katholieke Kerk, maar ook daarbuiten. Misbruik gebeurt door mensen in het algemeen, vooral in situaties waarin kinderen in een afhankelijke relatie staan tot volwassenen. Dus in de kerk, maar ook op de sportschool of in het zwembad (met een knipoog uiteraard naar de Bossche zwemleraar Benno L.). Maar dat het binnen de kerk plaatsvindt vindt hij extra erg. Die mensen zouden gezien hun christelijke normen toch wel beter moeten weten. Ik zou zeggen: als je leest wat er in het boek der christenen, De Bijbel allemaal beschreven wordt, dan zou ik mijn kind niet toevertrouwen aan een persoon die deze normen voorstaat.
Maar dit terzijde. Het vrouwenstandpunt kwam in het gesprek met Van der Staaij zowaar niet ter sprake. Maar het zal u niet verwonderen als de heer Van der Staaij als SGP-leider dit standpunt binnen zijn partij niet zal tegenspreken. Wel kwamen zaken als hypotheekrente-aftrek en het christen-stokpaardje de zondagsrust ter sprake (alsof God rust wordt gegund op “Zijn” rustdag; die mensen gaan tweemaal op deze dag naar de kerk om Hem lastig te vallen met hun sores.)
Om even terug te komen op het vrouwenstandpunt. De SGP klopt zich op de borst met de stelling dat de vrouwen binnen deze partij zelf genoegen nemen met hun positie. Zij voelen zich absoluut niet achtergesteld. Wat ik echter mis binnen de hele discussie is datgene wat het belangrijkste argument zou moeten zijn tégen het vermaledijde vrouwenstandpunt. En dat is dat de vrouwen uit het SGP-milieu, zeg maar het zwartekousenmilieu, van kinds af aan zijn opgevoed met de idee dat de vrouw uit de man is gemaakt, dat het háár schuld is dat de mens met een erfzonde moet leven en dat zij door dit alles een tweederangs burger is. En als je niet beter weet als (SGP-)vrouw, tsja, dan is het logisch dat je je niet verkiesbaar stelt binnen die partij. Over kindermisbruik gesproken! Wat mij betreft zou dáár nu eens verplicht een einde aan moeten worden gemaakt. Aan het van jongs af aan indoctrineren en vergiftigen van die arme kinderzieltjes. Die van meisjes èn die van jongetjes, die met de paplepel krijgen ingegoten dat de man heer en meester is van het heelal, op De Grote Baas na dan natuurlijk. Hersenspoeling is het, anders niet! Laat ze daar in Refo-country maar eens over nadenken. Oh nee, dat is nu juist het probleem, dat hebben ze afgeleerd, anders waren ze immers allang van hun prehistorische denkbeelden afgestapt. Of is de aarde plat?

Geen opmerkingen: