dinsdag 13 januari 2009

Sieg Heilstaat

Laatst kreeg ik van één van mijn lezers het verzoek aandacht te besteden aan de situatie in Israël. Maar ik weet het niet. Het is een moeilijk en controversieel onderwerp. Voor wie moet je zijn en als je geen partij wilt of kunt kiezen, wat moet je er dan van denken? Vooruit, ik zal een kleine poging wagen.
In 1948 kwam een groot aantal Joden naar Palestina, gedesillusioneerd door de Jodenverdelging door Hitler-Duitsland en moe van de eeuwenlange Jodenhaat in het algemeen, om daar de onafhankelijke Joodse staat Israël te stichten. Waarom Palestina? Omdat dat het bekende Beloofde Land was uit de Bijbel. Maar moet u zich eens een dergelijke 'invasie' voorstellen. Want dat was het toch wel te noemen. Het ging om een enorme toestroom van Joden uit alle delen van de wereld. Vanuit de Palestijnen gezien leek het wel een bezetting. Het is dus niet zo verwonderlijk dat deze intocht met argusogen werd gadegeslagen. Enfin, de rest kennen we. Sinds die tijd is er een bijna continue strijd aan de gang tussen Joden en Palestijnen. En tsja, voeren de Joden een soort Apartheidsbeleid, zoals wel eens is gezegd en tsja, horen ze daar wel te zijn? Natuurlijk hebben er altijd Joden gewoond, maar niet zoveel als nu. Nogmaals, voor de Palestijnen, die overwegend in afgezonderde gebieden wonen, voelt het als onderdrukking. Hadden de Joodse zionisten (naar de berg Sion) van destijds er niet beter aan gedaan een ander land uit te kiezen om hun heilstaat te stichten? Ergens in Afrika of voor mijn part Australië, waar nog ruimte genoeg is en er veel onontgonnen gebieden zijn? Misschien wel niet het exacte Beloofde Land uit de Bijbel, maar dan had het meer symbolisch geweest. Nou en? Had toch ook goed geweest? Achteraf misschien wel veel beter.
Goed, ik waag me verder niet aan dit onderwerp. Er is al zoveel over geschreven en ook ik kan geen partij kiezen. De Joden horen daar niet in zulken getale te zijn, maar wat met name Hamas doet is ook niet goed te praten. Men zegt dat Barack Obama het gaat oplossen. Ik moet dat eerst nog zien. Sinds 1948 heeft nog niemand, hoe machtig en welbespraakt ook, het geweld in Israël/Palestina kunnen stoppen.

1 opmerking:

Ruud zei

Blijkbaar is het een tijdje geleden dat je op school zat. Verder heb je toch wel een beetje gelijk. Laat die Joden lekker ergens anders een plekkie zoeken!