woensdag 2 september 2009

Eén grote illusie

Richard Dawkins, u weet wel, de opper-atheïst uit Engeland en schrijver van "The God delusion", heeft een nieuw boek uitgebracht, waarin hij het ontkennen van de evolutie vergelijkt met de ontkenning van de holocaust in de Tweede Wereldoorlog. Nou ben ik best een Dawkins-aanhanger, maar ik vind het wel dom om wéér die zo extreem gevoelig liggende holocaustontkenning erbij te halen. We hebben nog niet zo lang geleden dat gedoe gehad met die Britse bisschop die de holocaust ontkende en toevallig was vandaag de Arabisch Europese Liga in het nieuws die een spotprent op hun website hadden geplaatst die ermee te maken had.
In Dawkins' plaats had ik gekozen voor een andere vergelijking. Bijvoorbeeld: geloven in de schepping is geloven dat de aarde nog plat is. Of: ontkennen van de evolutie is ontkennen van het feit dat we nog steeds evolueren. Het bewijs is er: we worden steeds langer!
Even erop doorgaand, wat is dat tegenwoordig met al dat ontkennen? Mensen geloven niet in de evolutie, of ze geloven niet dat de holocaust heeft plaatsgevonden. Of ze geloven niet dat de aanslagen op 11 september 2001 door terroristen gepleegd zijn, maar gepland door de Amerikaanse regering om het Midden-Oosten de schuld te kunnen geven en een oorlog te kunnen beginnen. Of ze geloven niet dat de mens werkelijk op de maan is geweest. Ga zo maar door. Op het internet staat het bol van de complottheorieën. Paul McCartney dood ja of nee? (http://nl.wikipedia.org/wiki/Paul_Is_Dead). Tsja, wat moet je nog geloven? Eigenlijk weten we niets zeker. We waren er niet bij. Sommige filosofen gaan zelfs zover om te denken dat het hele leven een illusie of een droom is. Ach, leef je leven en geniet van elke dag. Alles is betrekkelijk. Het Klein Orkest zong al in de jaren tachtig : "Over honderd jaar zijn jullie allemaal dood (3x) en wij ook".
En natuurlijk is er behalve dat gezeur over wel of niet evolutie nog meer gezeik uit gristelijke hoek. In Amsterdam wil men voortaan de winkels op zondag openhouden. Men beroept zich daarbij op het feit dat Amsterdam een toeristische stad is. Maar het is natuurlijk weer die vreselijke Gristenunie die zich daar tegen verzet. Niet heel Amsterdam is toeristisch. Maar daar gaat het hen niet om. Het liefst zouden ze zien dat alle winkels overal in Nederland op zondag gesloten zouden zijn. En de tankstations en de zwembaden en de pretparken en alle trams, treinen, bussen, auto's, schepen en vliegtuigen zouden stil staan, want reizen mag eigenlijk ook niet op de Dag des Heeren. Jongens, hou op met dat betuttel vanuit Den Haag. Laat de winkeliers vrij in wat ze willen. Als ik op zondag in de tuin wil werken of wil klussen, dan is dat ook niet verboden. Bovendien heb ik er geen last van dat de winkels op zondag open zijn. Het is net als met homo's. Sommige mensen hebben er een hekel aan. Maar ik heb geen last van ze, zolang ze aan elkaar zitten en niet aan mij. Laat ze lekker en ga door met je leven.

Geen opmerkingen: