zaterdag 14 februari 2009

Het Darvijnjaar 2009

Behalve Darwinjaar is het dit jaar ook Calvijnjaar. Darwin stamt uit 1809, Calvijn kwam driehonderd jaar eerder ter wereld op 10 juli 1509. Frappant dat twee in wezen tegengestelde persoonlijkheden in één en hetzelfde jaar worden herdacht. De één (aan)stichter van het protestantse geloof, de ander juist één die twijfelde aan de grondgedachte ervan en die door zijn evolutietheorie zelfs EO-boegbeeld Andries Knevel aan het wankelen heeft gebracht. De Bible Belt staat op z'n kop:

http://www.speld.nl/2009/02/09/knevelrellen-teisteren-bible-belt/ (waarschuwing: het gelinkte artikel moet met de nodige korrels zout worden genomen!). Voor diegenen die mijn weblog uitgeprint lezen (die zijn er ook) hieronder het beteffende artikel:

 

Knevelrellen teisteren bible belt

Noodtoestand op Urk, presentator duikt onder

DOOR STEVEN VAN DER JAGT | 9 FEBRUARI 2009 | BINNENLAND ECONOMIE

boekverbranding

De verklaring van EO-presentator Andries Knevel waarin hij pleit voor Darwins evolutietheorie heeft meer stof doen opwaaien dan menigeen had kunnen voorzien. Nadat afgelopen vrijdag de eerste rellen uitbraken op Urk verspreidden de ongeregeldheden zich als een olievlek over de zogeheten ‘bible belt’, de orthodox-protestantse strook die Nederland doorkruist. In het Noord-Flevolandse vissersdorp is inmiddels de noodtoestand afgekondigd. Elders in de bible belt is de politie in opperste staat van paraatheid. Knevel zelf heeft, na diverse bedreigingen, een heenkomen gezocht op een tot dusverre geheimgehouden locatie.

“Direct nadat Knevel afgelopen donderdag met zijn evolutieflirt naar buiten trad was de spanning in Urk voelbaar”, aldus Ruurd Graafdaal, hoofd politie van district Flevoland-Noord. “Vrijdag sloeg de vlam echt goed in de pan. In de haven van het dorp werden poppen verbrand die de EO-presentator moesten voorstellen. Boekenwinkels werden geplunderd en exemplaren van het EO-tijdschrift ‘Visie’ werden ontvreemd en op een grote brandstapel geworpen.”

De politie verrichte tientallen arrestaties. De ongeregeldheden namen echter in de loop van vrijdag en zaterdag toe. De aanhoudende onrust bleek voor de Urker burgemeester Albrecht ter Venne aanleiding om de noodtoestand uit te roepen. De hoop dat de rellen op zondag tenminste tijdelijk zouden eindigen bleek ijdel. “De Urkers hebben uit het naburige Emmeloord relschoppers ingehuurd, die niet gebonden zijn aan de zondagsrust”, aldus Graafdaal.

Ook elders in de bible belt zwelt de onrust aan. Bij een betoging in Staphorst afgelopen zaterdag zette de politie traangas in en werden zeven mensen aangehouden. In Spakenburg bestormde de ME de hoofdtribune van IJsselmeervogels nadat supporters van de thuisclub anti-Knevelleuzen scandeerden. In het Zeeuwse Biggekerke deed de politie een inval in een boerderij, waarbij een plattegrond van het mediapark in Hilversum werd aangetroffen. De boer en zijn zoon zijn meegenomen voor verhoor.

Directe bedreigingen aan zijn adres vormden de aanleiding voor Knevels besluit om onder te duiken. Over de rellen wenst de EO-coryfee zich op de vlakte te houden. Wel is hij bereid zijn besluit tot onderduiken enigszins toe te lichten. “Het is geen vlucht”, aldus Knevel. “Wel acht ik het in het belang van mijn geliefde Evangelische Omroep en haar achterban mij tijdelijk op een andere woon- en werklocatie te bevinden dan men van mij gewend is. Ik bid tot de Almachtige dat mijn genetische aanleg mij de kracht moge verschaffen deze beproeving te doorstaan.”

(einde artikel)

En nogmaals: Neem dit artikel niet al te serieus!

Oh ja, het is vandaag Valentijnsdag (lekker belangrijk).

Geen opmerkingen: